16. oktobris – Pasaules uztura diena

 

Katru gadu 16. oktobrī tiek atzīmēta Pasaules uztura diena. Šīs tematiskās dienas ietvaros īpaši tiek uzsvērts, ka pieeja pārtikai ir viena no cilvēka pamatvajadzībām.

Produkta ceļš no lauka līdz mūsu galdam ir garš, un šajā procesā ir iesaistīti daudzi cilvēki – sākot ar zemniekiem līdz pārtikas uzņēmumu un veikalu darbiniekiem.

Tādēļ šogad Pasaules uztura dienā īpaši tiek godināti šie cilvēki – “Pārtikas supervaroņi”, kas, neskatoties uz Covid-19 izraisītās pandēmijas ierobežojumiem, ir turpinājuši neatlaidīgi strādāt, lai nodrošinātu, ka mums ir pieejama pārtika.

Arī mēs katrs pats varam būt “Pārtikas supervaronis”. Kādā veidā?

  • Izvēloties vietējos sezonālos produktus!
  • Audzējot produktus pats – ja pašam nav mazdārziņa, var pamēģināt uz palodzes podiņā izaudzēt salātus vai kādus garšaugu – tas nav sarežģīti!
  • Izturoties ar cieņu pret pārtiku:
    • Piemēram, neizmest banānu tikai tādēļ, ka tam ir palikusi brūna miza. Tā vietā banānu var sagriezt un ielikt saldētavā, bet vēlāk no tā pagatavot sev veselīgu saldējumu;
    • Neapēsto maltītes pārpalikumu var uzglabāt ledusskapī vai sasaldēt un apēst vēlāk;
    • Dārzeņus, augļus un ogas, kas sezonas ietvaros pieejami lielā daudzumā un tos nav iespējams apēst uzreiz, var sasaldēt vai žāvēt, iegūstot gardas veltes ziemas sezonai.
  • Sekojot līdzi pārtikas higiēnai – dārzeņus, augļus un ogas pirms ēšanas vienmēr ir jānomazgā. Jēlu gaļu, zivis un olas ir termiski jāapstrādā – vārot, sautējot, cepot u.tml.

Aicinām Pasaules uztura dienas ietvaros izmantot Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra izstrādātos informatīvos materiālus par uzturu:

Nacionālais veselīgo pašvaldību tīkls