Sventes un Līksnas pagastā ir applūduši un slēgti divi pašvaldības ceļu posmi

11. aprīlī Daugavas līmenis sasniedza 4.40 metru atzīmi. Upes līmenis pēdējo dienu laikā ir kāpis par metru. Daugavas līmeņa celšanās ir saistīta ar pavasara iestāšanos un ūdens masas ieplūšanu no Baltkrievijas, kur, pateicoties siltajiem laikapstākļiem, strauji sācis kust ledus un sniega sega. Līdz ar līmeņa paaugstināšanos, Sventes pagasta Silupē no Daugavas ieplūst ūdeņi, kā rezultātā ir pārplūdis pašvaldības ceļš “Bērzkalni – Ērgļi” (88-33). Tāpat slēgts ir pašvaldības ceļš “Auguļāni – Ribaki” Līksnas pagastā. Šie ceļa posmi šobrīd ir slēgti. Jāatzīmē, ka mājsaimniecības, kuras atrodas šajā teritorijā, nav nošķirtas no ārpasaules, jo tām ir piebraucamais ceļš no otras puses.

Prognozēts, ka ūdens līmenis Daugavā tuvāko dienu laikā turpinās celties. Jāatzīmē, ka pali pāraug plūdos, kad līmenis pārsniedz kritisko 5 metru atzīmi.

Jau iepriekš vēstīts, ka pašvaldības rīcībā ir apkopota informācija par Daugavpils novada applūstošajām teritorijām – tas ir Kalkūnes, Laucesas, Līksnas, Nīcgales, Sventes un Tabores pagasts. Kopumā applūstošā teritorija aizņem 5309 hektārus, no kurām 80% platības atrodas Līksnā un Sventē. Tāpat apzināts māju, iedzīvotāju, bērnu un mājlopu skaits, kas uzturas apdraudētajās teritorijās. Teritorijā atrodas 1209 mājas, tomēr vairums no tām ir vasarnīcu kooperatīvos, kur iedzīvotāji pastāvīgi nedzīvo. Šajās teritorijās deklarēti 236 cilvēki (tostarp 22 bērni) un reģistrēti 203 mājlopi (vairākums no tiem atrodas četrās lielās saimniecībās).

Aicinām iedzīvotājus iepazīties ar rekomendācijām, kā rīkoties plūdu draudu vai plūdu gadījumā. Ar šīm rekomendācijām var iepazīties šeit.

FOTOGALERIJA