Tiks atklāta Mihaila Lavrenova fotoizstāde “Miglā”

7. jūnijā plkst. 15.00 Daugavpils novada Kultūras centra “Vārpa” kamīnzālē (Daugavpilī, Dobeles ielā 30) tiks atklāta Mihaila Lavrenova izstāde “Miglā”.

Fotogrāfiju autors Mihails Lavrenovs par izstādes tapšanu stāsta: “Tā sanāca, ka 2011. gada septembrī es atrados režisora Sergeja Loznicas filmas “Miglā” filmēšanā. Tā notika Demenes pagastā, stacijā “Zemgale”, kas ir saglabājusi savu vēsturisko izskatu līdz mūsdienām, un tāpēc tika izvēlēta par vietu, kur notika filmas darbība. Par laimi, man līdzi bija fotoaparāts un man ir izdevies iemūžināt to, kas vēlāk, cerams, kļūs par vēsturisku vērtību, jo ne tik bieži Daugavpilī un Daugavpils novadā veido filmas. Filma ir eksistenciāla drāma par partizāņiem, nodevību un cilvēka pasaules sajūtu konflikta apstākļos. Tās pamatā ir rakstnieka Vasiļa Bikova stāsts “Migla”.

Savās fotogrāfijās es mēģināju saprast cilvēkus, viņu emocijas kara filmas uzņemšanas laikā. Dažreiz cilvēkiem ir vērts aizdomāties par to, kas ir karš, kā viņi rīkotos vienā vai otrā situācijā. Uzņemot filmu, apkārtējā daba, ēkas, rekvizīti, cilvēki – viss, cik vien iespējams, bija atbilstoši pieskaņots tā laika garam un kara atmosfērai. Toreiz man likās, ka ļoti daudzi no viņiem – karavīri, okupācijas administrācija, darbinieki, bērni, partizāni – tik organiski saplūda ar lomu, ka, ja toreiz notiktu karš, tad viņi, iespējams, būs tie, kuru lomu viņi spēlē.

Filmā filmējās visa mūsu ģimene, par ko mēs esam ļoti priecīgi un bieži vien atceramies šo neparasto epizodi mūsu dzīvē.

Gribas ticēt, ka Demenes pagasta un pilsētas iedzīvotāji, kas redzēs sevi pirms gandrīz septiņiem gadiem uzņemtajās fotogrāfijās, arī ar prieku atcerēsies tās dienas, kad mūsu novadā atdzīvojās vēsture.”