Kulinārā mantojuma saglabāšanas pasākums „Skābēsim kāpostus”

8.novembra pēcpusdienā Maļinovas pagasta saieta namā pulcējās pagasta iedzīvotāji, lai kopīgi pārrunātu kāpostu skābēšanas noslēpumus, apskatītu kāpostu skābēšanas darbarīku izstādi no Maļinovas pagasta bibliotēkas novadpētniecības stūrīša un pašu kāpostu skābēšanas procesu.

Tautas ticējumi stāsta: Ja kāpostus griež un skābē vecā mēnesī, tad tie mīksti vārās, nepūst, ilgi stāv, bet, ja jaunā mēnesī – tie ir cieti un stingri, kraukšķīgi. Vai tas atbilst patiesībai ?

No sarunas ar pieredzējušām saimniecēm noskaidrojām, ka kāposti jāskābē vīriešiem, tad sanāk garšīgāki. Mēness fāzes arī ir ļoti nozīmīgs faktors. Kāpostiem var pievienot visdažādākās piedevas, kā rīvētu ķirbi, dzērvenes, brūklenes, sarkanās bietes, ķimenes, ābolus, pat ananāsus. Cik cieši ir jāberž, cik stingri jāstampā? Cik saimnieču, tik padomu, bet vai  varat iedomāties Ziemassvētkus bez sautētu skābo kāpostu smaržas? Vai ziemas ēdienreizes bez kāpostu zupas vai salātiem? Un kur vēl lielā skābēto kāpostu uzturvērtība un vitamīni. Tāpēc ir īstais laiks skābēt kāpostus. Prasīsim padomu vecākās paaudzes saimniecēm, lūkosimies mēness fāzēs un sagaidīsim Ziemassvētkus ar burvīgi smaržojošu kāpostu šķīvi. Ķeramies pie darba un lai veicas!