Latgales kulinārais mantojums — kvalitatīvs un smeķīgs tūrisma produkts

2018.gada 18. janvārī, Daugavpilī, viesnīcā “Park Hotel Latgola” notika biedrības “Latgales kulinārā mantojuma centrs” biedru sanāksme. Kā jau iepriekš tika ziņots, kopš pagājušā gada biedrības 32 biedru vidū ir arī pirmais biedrs no Daugavpils novada —viesu māja “Rudzupuķes” (www.rudzupukes.lv), kas atrodas Sventes pagastā un piedāvā viesnīcu, ēdināšanu, banketus, maiznīcu, pirti un kulināro mantojumu.

Biedrības “Latgales kulinārā mantojuma centrs” valdes priekšsēdētāja Tatjana Kozačuka informēja, ka tikšanās laikā Daugavpilī tika runāts par pērn padarīto un par šī gada plāniem. Pērn “Latgales kulinārā mantojuma centrs” ir izdevis informatīvus materiālus par Latgales kulinārā mantojuma uzņēmumiem, prezentējot tos gan tūrisma izstādē “Balttour 2017”, gan citās starptautiskajās izstādēs ārzemēs. Tāpat arī biedrība popularizē Latgales kulināro mantojumu portālā www.turismagids.lv, kā arī sniedz iespējas uzņēmējiem piedalīties dažādos tirdziņos, tai skaitā starptautiskajā mākslas festivālā “Slavjanskij Bazar 2017” Vitebskā, Baltkrievijā. Aizvadītajā gadā tika plaši svinēts Latgales kulinārā mantojuma festivāls — Gurķu svētki Krāslavas grāfu Plāteru pils kompleksā. “Latgales kulinārā mantojuma centrs” pērn uzņēmējiem ir noorganizējusi vairākas izglītojošas lekcijas un pieredzes apmaiņas braucienu uz Druskininku rajonu Lietuvā.

Savukārt uzrunā par turpmākajiem plāniem Tatjana Kozačuka ziņoja, ka ir apstiprināts Latvijas – Lietuvas — Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projekts “Kulinārā mantojuma un tradicionālo amatniecības prasmju saglabāšana un popularizēšana”, kura realizācija sāksies gada otrajā pusē. Projekta laikā ir paredzēts organizēt un piedalīties starptautiskajos festivālos, apmācībās, pieredzes apmaiņas braucienos, sagatavot un izdot recepšu grāmata, modernizēt portāls www.kulinaraismantojums.lv, iegādāties aprīkojumu dalībai festivālos, ierīkot amatniecības un kulinārā mantojuma darbnīcas u.c. Tāpat tiks turpināts aktīvs mārketinga darbs, izdodot informatīvus materiālus. Šogad tiks rīkoti arī dažādi pasākumi, lielākais no tiem — Starptautiskais kulinārā mantojuma festivāls Krāslavā 21. jūlijā. Savukārt 7. – 8. aprīlī Latgales reģionu apmeklēs Latvijas gidu asociācijas dalībnieki ar mērķi iepazīties ar jauno tūrisma objektu un Latgales kulinārā mantojuma uzņēmumu piedāvājumiem”.

Biedrība “Latgales kulinārā mantojuma centrs” izveidota 2013. gadā ar mērķi iesaistīt un apvienot Latgales novada ēdināšanas sektora uzņēmumus, tūrisma pakalpojumu sniedzējus, mājražotājus, amatniekus, ražotājus, pašvaldības, tādējādi veicinot Latgales kulinārā mantojuma un tradīciju saglabāšanu, kā arī sekmējot nacionālās virtuves attīstību un popularizējot reģionālo produkciju. 2015. gadā Latgales kulinārais mantojums ir atzīts par Eiropas izcilāko tūrisma galamērķi jeb EDEN (European Destinations of ExcelleNce) projekta konkursa uzvarētāju Latvijā nominācijā “Tūrisms un gastronomija”. Latgales kulinārā mantojuma atpazīstamības zīme ir pavāra cepurīte uz gaiši zila fona ar nazi un dakšiņu tās abās pusēs. Vairāk informācijas par tīkla darbību un tās biedriem atrodama mājaslapās www.culinary-heritage.com un www.kulinaraismantojums.lv.

Informāciju publicēšanai sagatavoja: Anna Briška, aģentūras “TAKA” tūrisma organizatore

Foto: biedrība “Latgales kulinārā mantojuma centrs”