Maļinovas pagastā dziedāja un gatavoja auzu pārslu ķīseli ar bērnības garšu

Maļinovas pagasta saieta namā notika pasākums, kas tika veltīts kultūras mantojuma un tradīciju saglabāšanai. Saieta nama zālē bija apskatāma novadpētniecības materiālu izstāde, savukārt Ambeļu pagasta folkloras kopa “Speiga” un Maļinovas pagasta sieviešu vokālais ansamblis “Ivuški” priecēja klātesošos ar skanīgām dziesmām.

Maļinovas pagasta bibliotēkas vadītāja Elvīra Kokina parādīja, kā pagatavot auzu pārslu ķīseli, recepte tika ņemta no vecmammas pūra lādes. Pagatavošanai nepieciešama viena pilngraudu auzu pārslu paka, apmēram 3,5 litri ūdens, 1-2 rupjmaizes garoziņas un kripatiņa sāls. Auzu pārslas saber katliņā, aplej ar siltu ūdeni tā, lai ūdens tās nosedz. Iemet arī rupjmaizes garoziņas, tās palīdz ķīselim ieskābt. Ķīseli liek ieskābt uz divām dienām. Kad topošais ķīselis šķiet gana ieskābis, izņem laukā pusizšķīdušās garoziņas. Pārslas nokāš un kārtīgi izspiež caur sietu 2 reizes, lai viss baltais pieniņš satek katlā, kuru pēc tam liks vārīties. Otrajā spiešanas reizē tās turpat sietā noskalo ar ūdeni. Arī tas satek pie pirmreizējās spiešanas labuma. Šāda papildu ūdens pievienošana padarīs ķīseli maigāku un ne tik biezu. Iegūto masu samaisa, pievieno 2 naža galus sāls, liek vārīties. Visu laiku maisa ar koka karoti, citādi var piedegt. Tiklīdz ķīselis sāk vārīties, uguni griež mazāku un pavāra vēl minūtes četras piecas. Uzreiz karstu lej bļodiņās. Ķīselis acumirklī saželē. Kad atdzisis, var likt glabāšanai ledusskapī.

Pēc tam, kad ķīselis bija gatavs, to pasākuma apmeklētājiem pasniedza kopā ar ievārījumu un tēju, ka arī cienāja ar pīrāgu un folkloras kopas “Speiga” līdzi atvesto un pasākuma saimniekiem dāvāto lauku sieru.

Pasākuma laikā tika stāstīti iedzīvotāju atmiņu stāsti par gavēņa laika ēdieniem un, protams, bērnību.